Lyssna

Lieselotte Jacks

När kriget tog slut arbetade Lilo som husfru på en restaurang på nöjesparken Liseberg i Göteborg. Hon var 22 år och hade precis blivit myndig. Hon började bygga sig ett nytt liv på egen hand i Sverige. Det fanns inte längre någonting för henne att återvända till i Tyskland.

1946 flyttade Lilo till Stockholm. Hon arbetade på olika restauranger och som kontorsbiträde. Hon ansökte om svenskt medborgarskap och fick sin ansökan beviljad i maj 1950. I ansökningshandlingarna står: ”Föräldrarnas öde är okänt. Hon har inte haft någon kontakt med dem sedan 1942 och förmodligen är de döda.”

Lilo flyttade tillbaka till Göteborg och år 1957 föddes sonen Greger. Lilo och Greger bodde under hela hans uppväxt i Kortedala i Göteborg och Lilo arbetade som kontorist på olika företag. Lilo bodde kvar i Kortedala fram till sin död den 9 juni år 1990.

Lilos son Greger har berättat om sin mamma och skänkt föremål, dokument och fotografier till Sveriges museum om Förintelsen.

Gertrud och Alfred Jacks
Lilos föräldrar, Gertrud och Alfred, skrev brev till sin dotter i Sverige så länge de hade möjlighet. De deporterades från Berlin till Auschwitz- Birkenau hösten 1942 med Transport 23. Gertrud och Alfred överlevde inte Förintelsen.

Rosalie Jacks
Lilos farmor Rosalie Jacks deporterades från Berlin till Theresienstadt i Tjeckoslovakien i december 1942 med Transport I/80. Våren 1944 fördes Rosalie från Theresienstadt till Auschwitz-Birkenau med Transport Ea. Rosalie överlevde inte Förintelsen.