Lyssna

Eva Israel

10 november 1938 Duisburg, Tyskland

Tidigt en morgon när Eva ska äta frukost bultar det på dörren. Män klädda i uniform kliver in köket. Eva har inte fyllt tre år än, men hon förstår att hon måste stå helt stilla. Männen sliter duken av frukostbordet så allt krossas mot golvet. När de marscherar ut är de höga blanka stövlarna precis i Evas ögonhöjd.

EVA ISRAEL bodde i staden Duisburg i västra Tyskland med sina föräldrar och sin storebror. Hennes pappa Gottfried var lärare i den judiska folkskolan och kantor i synagogan.

Det var pappa Gottfried som SS-männen letade efter. Men han hade blivit varnad tidigare på natten och gömt sig hos en vän. SS-männen hade redan gripit rabbinen och tänt eld på synagogan. Männen slog sönder och förstörde familjens hem. Eva, hennes mamma och storebror stod hand i hand vid köksväggen och såg på.

Några dagar senare kom Gottfried hem igen. Faran var över för stunden. Men Evas föräldrar vågade inte stanna i Nazityskland längre. De väntade på ett inresetillstånd till USA, men bestämde sig för att försöka fly någon annanstans under tiden.

Novemberpogromen

Under en vecka i november 1938 skedde den så kallade Novemberpogromen. Nazister plundrade och förstörde judiska hem och butiker över hela Nazityskland. Natten mellan 9 och 10 november var våldet som värst.

Fler än 1 400 synagogor brändes ner. Poliser och nazister fängslade 30 000 judiska män och förde dem till koncentrationsläger. Cirka 1 500 judar mördades eller begick självmord. Den nazistiska ledningen låg bakom Novemberpogromen. Men många judiska familjer och företagare upplevde hur deras grannar och tidigare kunder deltog i förföljelserna och förstörelsen.

Pogrom är ett ord för våldsamma förföljelser av judar. Det började användas i Ryssland under 1800-talet

Påse för tvätt

  Påse för tvätt

Elsbeths identitetskort

  Elsbeths identitetskort

Evas barnpass

  Evas barnpass

Lakan

  Lakan

Handduk

  Handduk

Brev från kyrkoherde Einar Börjeson

  Brev från kyrkoherde Einar Börjeson