Lyssna

Kiwa

Kiwa, Augusti 1944 Auschwitz-Birkenau, Polen

Järnvägsvagnen med Kiwa och Zelda stannar vid en ramp. Fångarna från Kielce kliver ur och SS-män med käppar i händerna föser dem åt olika håll. De skickar gamla och sjuka åt ena hållet och de som ser ut att kunna arbeta åt ett annat. Barnen ska passera under en pinne av trä. Kiwas huvud når inte upp. Han är för liten för att arbeta och skiljs ifrån sin mamma.

KIWA SOMNADE DEN KVÄLLEN i en stor barack full av barn, gamla och sjuka. Det var så trångt i baracken att det knappt gick att vända sig. När Kiwa vaknade nästa morgon hade mannen bredvid honom dött i sömnen.

Högt uppe vid barackens tak fanns fönster och efter två dygn utan mat bestämde sig Kiwa för att försöka ta sig ut. Medfångarna hjälpte honom upp och Kiwa klättrade över taket. Han hoppade ner och sprang in i baracken intill. Där fanns judiska fångar som sorterats ut för arbete. De gömde Kiwa.

En dag hörde Kiwa ett rykte om att fångar skulle transporteras till andra läger. På vinst och förlust ställde han sig mitt ibland dem. Tillsammans med de andra fångarna föstes han ombord på ett tåg som snart rullade ut från Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz – Birkenau

Auschwitz var ett helt system av olika läger. Auschwitz II, eller Auschwitz-Birkenau, byggdes upp under hösten 1941. Under våren 1942 blev Auschwitz-Birkenau ett kombinerat koncentrations-, arbets- och förintelseläger. Senare samma år påbörjades utbyggnaden av fyra stora krematorier och gaskammare som togs i bruk våren 1943.

De flesta fångar som kom till lägret fördes direkt från tåget till gaskamrarna. I lägret mördades ungefär 1,1 miljoner fångar, varav cirka 1 miljon judar. I lägret fanns en särskild romsk avdelning. Natten mellan 2 och 3 augusti 1944 tömde SS-vakterna den romska avdelningen och förde nästan 4 300 romer till döden i gaskamrarna.

Auschwitz befriades av den sovjetiska armén 27 januari 1945.

Kiwas jacka från Dachau

  Kiwas jacka från Dachau

Identitetshandling

  Identitetshandling