Lyssna

Alice Grosz

Sommaren 1945 Budapest, Ungern

Plötsligt en dag kommer Sándor tillbaka till Budapest och till Alice. Med honom är hans bröder, som också överlevt. Men Sándors hustru och de tre döttrarna har mördats i gaskamrarna i Auschwitz – Birkenau.

EFTER DEN TYSKA OCKUPATIONEN av Ungern var Sándor i olika arbetsläger. När de sovjetiska trupperna närmade sig tvingades han ut på en så kallad dödsmarsch. Sándor befriades av den amerikanska armén i maj 1945.

När han kom till Budapest återförenades Sándor och Alice och året därpå gifte de sig. 1948 flyttade de till Sándors hemstad Jászberény. Paret öppnade en klädbutik och år 1954 fick de sonen Tomas. Före kriget fanns det cirka 600 judar i Jászberény. Nu fanns bara ett hundratal av dem kvar.

En höstdag år 1956 såg Alice orden: ”Jude, vi för dig inte till Auschwitz” skrivna på en vägg i staden. Hon förstod det antisemitiska klottret som ”vi mördar er här på plats”. Det fick Alice att bestämma sig. Hon och hennes familj skulle inte stanna i Ungern. I juli 1957 steg Alice och Sándor av färjan i Trelleborg tillsammans med lille Tomas som snart skulle fylla tre år.