Lyssna

Czesław Aredzki

Czesław, 1943 Końskie, Polen

Precis som vanligt tar Czesław en cigarett ute på gatan. Han brukar stå där, ta en paus, titta på folk. Just den här dagen blir ingenting precis som vanligt. Utan förvarning grips han av Gestapo. Czesław förstår inte varför han är gripen och ingen berättar det för honom.

CZESŁAW AREDZKI KOM FRÅN en icke-judisk polsk medelklassfamilj. År 1939 fyllde han 24 år och hade gått ett år i kadettskola. Han studerade på Handelshögskolan i Warszawa och var förlovad med en flicka som hette Krystyna.

När Tyskland attackerade Polen skickades Czesław till fronten som underbefäl i den polska armén. Han flydde från den nazityska armén och blev tagen som sovjetisk krigsfånge.

Han rev loss sina gradbeteckningar och behandlades därför som en menig soldat i stället för officer. Czesław släpptes fri och gick till fots tillbaka till Polen och sin fästmö.

De gifte sig i Krystynas hemstad Końskie i februari 1941 och Czesław fick arbete som tjänsteman på ett bondekooperativ. I augusti 1943 greps Czesław av Gestapo, Nazityskland hemliga polis, och skickades till koncentrationslägret Auschwitz.

Ockupationen av Polen

I augusti 1939 kom Nazityskland och Sovjetunionen överens om att dela Polen mellan sig. Nazityskland invaderade Polen den 1 september. Två dagar senare förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Nazityskland. Den 17 september gick den sovjetiska armén in i östra Polen, i områden som idag ligger i Ukraina och Belarus. I början av oktober var Polen besegrat.

I Polen fanns cirka 3,3 miljoner judar 1939. Under krigsåren drabbades de hårt av nazisternas förföljelser och mord. När andra världskriget tog slut fanns bara cirka 380 000 polska judar kvar i livet. Utöver de polska judarna mördades ytterligare cirka 2 miljoner polska medborgare av nazisterna, bland dem politiska motståndare och polska intellektuella.