Lyssna

Walter Brünn

1941 flyttade Walter och Lilli Brünn till en lägenhet på Bondegatan. Där bodde de resten av livet. De fick aldrig tillbaka sitt varuhus i Berlin. Efter kriget drevs varuhuset av den östtyska handelsorganisationen HO. Idag är huset rivet och ersatt av en modernare byggnad.

Walter arbetade i Sandbergs bokhandel vid Stureplan tills han gick i pension och Lilli arbetade som kontorist på ett försäkringsbolag. De hade ett landställe på Värmdö, reste ofta tillbaka till Berlin och hade kontakt med de som varit anställda i varuhuset. Lilli och Walter dog hösten 1985 med två veckors mellanrum.

Marianne, grannf­­lickan som spelade piano, var Walters och Lillis granne och vän genom hela livet. Efter deras död tog hon vara på de dokument som nu finns i utställningen. Marianne har skänkt dokumenten till Sveriges museum om Förintelsen och berättat om sina minnen av Walter och Lilli.

Aaron Brünn
Walters far Aaron deporterades från Berlin till Theresienstadt i Tjeckoslovakien i september 1942 med transport I/65, tåg Da 514. En månad efter ankomsten till Theresienstadt dog Aaron där.

Frieda och Solomon Veiss
Lillis föräldrar, Frieda och Solomon, deporterades från Berlin i mars 1942 med transport 11 till Piaski Luterskie Getto, Polen. Ingen av dem överlevde Förintelsen.

Foto: privat