Lyssna

Alice Grosz

Alice, 1944 Budapest, Ungern

Alice möter en bekant på gatan. Hon har änkedräktens slöja uppvikt så ansiktet syns. Mannen känner igen henne. Han har varit förlovad med en av hennes väninnor och vet att Alice är judinna.

I MARS 1944 ockuperade Nazitysklands arméer Ungern. Trettioåriga Alice Grosz bodde i huvudstaden Budapest och drev en mjölkbutik. Alice var ogift och levde ensam. Det fanns en man i hennes liv, Sándor. Men han bodde med sin fru och tre döttrar i staden Jászberény öster om Budapest.

Alice klarade sig från deportationen av Budapest judar hösten 1944. Hon klädde sig som en katolsk krigsänka och skaffade en dublett av identitetshandlingarna från en av sina anställda. Mannen som hon mötte på gatan bytte bara några ord och önskade henne lycka till. Hon kunde behålla sin falska identitet.

I november 1944 nådde den sovjetiska armén fram till Budapest. Utöver ungerska och jiddisch talade Alice både ryska och tyska. Hon blev anlitad av den sovjetiska armén som tolk och arbetade för dem fram till krigsslutet.

Deportationen av Ungerns judar

Ungern var en av Nazitysklands bundsförvanter. Men i mars 1944 invaderade Nazityskland landet när den ungerska regeringen ville förhandla om fred med de Allierade.

Nazisterna och den ungerska polisen deporterade därefter 440 000 judar från den ungerska landsbygden till förintelselägret Auschwitz-Birkenau och till arbetsläger i Österrike. Deportationen av Ungerns judar skapade protester i många länder. Genom insatser från diplomater från flera länder räddades minst 10 000 ungerska judar. I räddningsaktionen deltog svenska diplomater i Budapest.

Uniformsmössa

  Uniformsmössa

Uniformsskjorta

  Uniformsskjorta

Intyg på ryska med fotografi av Alice i uniform

  Intyg på ryska med fotografi av Alice i uniform