Lyssna

Eva Lecerof (Israel)

När kriget tog slut var Eva nio år och bodde med sin mamma Elsbeth och sin storebror Walter i Munkfors. Eva minns Munkfors med värme. Det lilla brukssamhället tog emot hennes familj med öppna armar. I Karlstad hittade de även en religiös gemenskap i det judiska samfundet.

När Eva skulle börja i gymnasiet flyttade hon till Karlstad och sedan vidare till Lund för fortsatta studier. Där träffade hon sin blivande man, de gifte sig 1959. Eva arbetade under hela sitt yrkesliv som psykiater och läkare. Hon har fyra barn och åtta barnbarn. Eva bor kvar i Skåne.

Mamma Elsbeth bodde kvar i Munkfors fram till slutet av 1950-talet när hon fick arbete som religionslärare i judiska församlingen i Stockholm. Eva minns hur hennes mamma njöt av utbudet av föreställningar och konserter i Stockholm och hur hon uppskattade att kunna gå i synagogan. Den judiska församlingen i Karlstad upplöstes och synagogan revs 1961.

Eva har delat sin berättelse med Sveriges museum om Förintelsen och skänkt föremål, dokument och brev till museets samling.

Gottfried Israel
När kriget tog slut visste familjen bara att Evas pappa Gottfried förts bort från ett interneringsläger i Frankrike sommaren 1942. Senare fick de veta att han hade deporterats till Auschwitz. Det är det sista spåret efter honom.

Foto: Forum för levande historia