Lyssna

Czesław Aredzki

Efter kriget återförenades Czesław med sin hustru Krystyna i staden Łódź. De fick sonen Jerzy år 1948. Krystyna tyckte aldrig att Czesław blev sig själv igen efter kriget och tiden i läger. År 1954 skilde de sig och Czesław flyttade till Zakopane. Där arbetade han som naturguide och skidlärare i Tatrabergen, på gränsen mellan Polen och Slovakien.

Sonen Jerzy bodde kvar hos Krystyna men besökte Czesław på loven. Ibland guidade Czesław även på bussresor till museet i det före detta lägret i Auschwitz. Museet invigdes 1947.

I slutet av 1960-talet bestämde sig Czesław för att lämna Polen. Sonen Jerzy, som var i tjugoårsåldern, valde att följa med. De tog tåget till Stockholm och fick uppehållstillstånd i Sverige. Czesław fick jobb i centralköket på Långbro sjukhus och arbetade där resten av sitt liv. Han sparade ihop till en bil för att kunna ge sig ut och resa runt i Europa och campa efter pensionen. Men tre månader före sin pension blev Czesław sjuk i cancer och dog i Stockholm år 1980.

Jerzy Aredzki har delat sin fars berättelser med Sverige museum om Förintelsen och lånat ut brev, fotografier och föremål.