Masskjutningar

Sommaren 1941 mördar SS och tyska armén 20 000 judiska män, kvinnor och barn i området kring Prypjatträsken. Ordern kommer från SS högste ledare Heinrich Himmler – män över 14 år ska skjutas. Kvinnor och barn ska drivas ut i träsken för att drunkna där.

I SAMBAND MED ATT NAZITYSKLAND invaderade Sovjetunionen sommaren 1941 började en ny fas i nazisternas mördande. Hittills hade de främst dödat judiska män, ledare och politiska motståndare. I träsken på gränsen mellan dagens Belarus och Ukraina började de mörda även judiska kvinnor och barn.

Vid en konferens i Wannsee i januari 1942 samlade den nazistiska ledaren Reinhard Heydrich byråkrater och tjänstemän. Syftet med konferensen var att samordna det systematiska dödandet av Europas judar. Det nazisterna kallade” den slutgiltiga lösningen av judefrågan”.

I det tyskockuperade Polen skapades renodlade förintelseläger; Belzec, Chelmno, Sobibor och Treblinka, med enda syfte att mörda de människor som nazisterna förde dit. Samtidigt skedde massmord på många andra platser. I byar och städer, i skogar, på fält och på stränder. Platser som ofta också blev de mördades gravar. 

Ravinen i Babyn jar

I en ravin utanför staden Babyn jar i Ukraina sköt nazister ihjäl över 33 000 ukrainska judar under de sista två dagarna i september 1941. Totalt mördades cirka 100 000 människor där. Den här platsen och många andra är idag minnesplatser. På andra ställen syns idag inga spår av det som hände.